Waarom coachen met paarden?

Tijdens de omgang met paarden komen allerlei zaken van het dagelijks leven op een natuurlijke manier aan de orde: non-verbale communicatie, assertiviteit, creativiteit, probleemoplossend vermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid, samenwerking, relaties en vertrouwen. Tijdens het uitvoeren van activiteiten met paarden in de sessie ontstaan daardoor vaak als vanzelf metaforen voor omgaan met situaties in het dagelijks leven.

Awareness
Een paard is expert in het lezen van lichaamstaal en uitermate gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander. Omdat paarden daar altijd en direct op reageren, hebben ze een belangrijke signaalfunctie bij het gewaar zijn van lichaam en geest (awareness) van zowel de coachee als de coach. Ze helpen daarmee de focus gericht te houden op de onmiddellijke ervaring in het hier en nu.

De ander
Voor het paard als kuddedier wordt onduidelijkheid en incongruentie in het contact met de ander als onveilig ervaren. Heldere communicatie, vertrouwen en duidelijkheid over zaken als leiderschap en verdeling van taken zijn voor deze dieren van levensbelang. Dat maakt ze zeer gevoelig voor hoe kuddeleden zich gedragen en wat er in hen omgaat, of dat nu een paard of een mens is. Een kuddegeest die a zegt, maar b voelt en c doet, is niet veilig en paarden zullen dan ook altijd, ieder op een eigen manier, een directe reactie vertonen. Een paard wil een kuddegenoot die a zegt, voelt én doet. Coachvragen ontstaan wanneer woorden, gevoelens en daden niet meer congruent zijn. Bij het terugvinden van die congruentie is het paard de beste feedbackgever.
Het moment dat er bij de coachee bewustwording en/of gedragsverandering optreedt, zal het paard daar immers direct weer op reageren. De coachee kan zo ervaren wat verandering van het eigen gedrag bij anderen teweegbrengt.

Emotionele veiligheid
Paarden zijn zeer vergevingsgezind en zullen de ander steeds opnieuw oordeelloos vanuit het hier en nu tegemoet treden. Dit creëert een emotioneel veilige omgeving, waarin de coachee zich gemakkelijk openstelt voor zelfonderzoek.

Out of the box
De leefomgeving van het paard situeert de coachsessie letterlijk buiten de box, waardoor de coachee wordt gevraagd om uit zijn comfortzone te treden. Dat nodigt uit om out of the box te denken en op een nieuwe, frisse manier naar zaken te kijken.waarom paarden

Annendal 3, 4761 LK Zevenbergen, 06-24 77 63 89, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.kirstys-coaching.nl